Hur man väljer en kryptoplånbok?

Vi kommer att berätta vilka aspekter som bör beaktas när du väljer en kryptoplånbok, vilken plånbok är bättre att välja. Vi har samlat i denna artikel all information om kryptoplånböcker för en nybörjare.

Vad är en kryptovalutaplånbok?

Plånböcker är den programvara och de fysiska enheter som ger användarna tillgång till de digitala tillgångar som lagras i systemet. Dessutom gör de det möjligt att skicka digitala valutor utan mellanhänder.

I praktiken liknar plånböcker bankkonton, men med en stor skillnad: det är plånboksägaren som ansvarar för ägandet och säkerheten av sina tillgångar, inte banken.

Typer av plånböcker

Det finns flera olika typer av plånböcker på marknaden, med olika ”smaker” och former. Generellt sett kan de tillgängliga modellerna delas in i två huvudgrupper: heta plånböcker och kalla plånböcker.

Nedan beskrivs skillnaderna mellan dem.

Heta plånböcker

Heta plånböcker är de plånböcker som är anslutna till Internet. De är bekvämare än kalla plånböcker, men ofta mer sårbara för cyberattacker. Det finns versioner för mobil, webb och dator.

Mobil

Dessa är kryptovalutaplånböcker som kan laddas ner från mobilprogrambutiker som Google Play och Apple Store. För dem som vill handla i affärer som accepterar Bitcoin och altcoins är de en ”hand i hjulet”.

Trots att de är praktiska är dessa plånböcker mer sårbara för skadliga program eftersom de är online. Brasilien lider också av en ”epidemi” av mobiltelefonstölder. Därför är det ännu mer riskabelt att ha alla dina kryptovalutor i en mobil plånbok.

Några exempel på mobila plånböcker är Coinomi, Trust Wallet, Cropty och Exodus.

Webb

Webbhotell är de som kan nås via själva webbläsaren. Användaren behöver bara gå in på plånbokens sida och ange uppgifter som inloggning och lösenord för att flytta sin kryptovaluta.

Precis som mobila plånböcker är de praktiska. Men eftersom de alltid är anslutna till internet är de också mer mottagliga för hackarattacker.

De två mest kända webbplånböckerna är MetaMask och Blockchain.com.

Skrivbord

Skrivbords plånböcker är program som kan laddas ner och installeras på datorns hårddisk. Till skillnad från webb- och mobilplånböcker lagras användarens information i den här typen av plånbok på datorn och inte på Internet.

I allmänhet är de säkrare än mobila och webbaserade kryptovalutaplånböcker. Användaren måste dock vara försiktig och hålla utrustningen borta från skadlig kod, virus och annat.

Två exempel är Electrum och Exodus.

Kalla plånböcker

Kalla kryptovalutaplånböcker är sådana som inte är anslutna till webben. Eftersom de inte finns på nätet är de i allmänhet säkrare. Det finns två huvudtyper.

Plånbok för hårdvara

Hårdvaruplånböcker är fysiska enheter där du kan lagra kryptovalutor. De är små och påminner mycket om flash-enheter.

Eftersom de inte är anslutna till Internet är de säkrare än heta plånböcker. Å andra sidan är de inte alls praktiska, särskilt inte för dem som behöver använda kryptovalutor dagligen.

De viktigaste hårdvaruplånböckerna på marknaden är Ledger och Trezor.

Plånbok i papper

Det är i princip en papperslapp som är tryckt med den privata och den offentliga nyckeln. Det finns program, som BitAddress, där du kan skapa en pappersplånbok.

Eftersom de är fysiska är de säkrare än heta plånböcker. Men de innebär också risker, både virtuella och fysiska.

Personens dator kan till exempel vara infekterad med ett virus när portföljen skapades. Eller så kan bläcket som används vid tryckning slitas ut med tiden, vilket leder till att informationen raderas.

Vad är skillnaden mellan en plånbok och ett utbyte?

En av de vanligaste maximerna i kryptovalutauniversumet, särskilt bland äldre investerare, är följande: ”Exchange är inte en plånbok”. Och påståendet är sant.

En plånbok är en programvara eller enhet där det är möjligt att lagra information som ger tillgång till de kryptovalutor som lagras i blockkedjan. Med andra ord innehåller den privata och offentliga nycklar och adresser.

En börs är däremot en plattform som gör det möjligt att handla med kryptovalutor, inte en plånbok. Du kan naturligtvis lämna dina kryptovalutor där, men i så fall förblir dina offentliga och privata nycklar hos mäklaren. Därför är det de som har hand om dina tillgångar.

Lämnar du kryptovalutor i en plånbok eller på börsen?

Många kryptovalutainvesterare undrar om det är bättre att lämna sina kryptovalutor i plånböcker eller på börser. Båda möjligheterna har positiva och negativa sidor.

Nackdelen med att lämna det till mäklarfirmor är att de, eftersom de hanterar många kryptovalutor, är måltavlor för hackare. I världen finns det flera fall där börser har förlorat investerarnas tillgångar.

I oktober 2021 avslöjade mäklarföretaget Coinbase, ett av världens största, att hackare hade stulit kryptovalutor från minst 6 000 kunder. Enligt företaget utnyttjade obehöriga tredje parter en brist i företagets process för återställning av konton för att få tillgång till offrens konton och överföra pengar.

Eftersom de är måltavlor för cyberkriminella investerar mäklarfirmor vanligtvis mycket i säkerhet. I Brasilien finns det inga allvarliga fall av intrång, om man bortser från bedrägerier som är förklädda till börser.

Även om kryptovalutamarknaden inte är reglerad följer de flesta brasilianska mäklare eller de som är verksamma här vanligtvis lagstiftningen. Om något problem uppstår, t.ex. bedrägeri eller konkurs, kan användaren därför vända sig till domstolarna. Vid eventuella problem med plånböcker skulle det vara lite mer komplicerat att be om rättsligt stöd.

Den positiva sidan av att använda plånböcker är möjligheten att bli din egen bank. Användaren är därför ansvarig för att ta hand om sina kryptovalutor och beräkna överföringsavgifter. Du behöver inte heller betala de avgifter som vanligtvis tas ut av mäklare. Den har ännu högre säkerhet, så länge du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder mot virus och skadliga program.

Även om vissa anser att den autonomi som skapas genom användningen av plånböcker är positiv, ser andra den som ett problem. Detta beror på att alla inte har tid eller lust att förstå kryptovalutamarknadens alla detaljer. I det fallet kan det vara mer meningsfullt att förvara mynt hos mäklare.

Vilken kryptovaluta ska du välja?

Valet av typ av kryptovalutaplånbok beror på syftet.

  • Dag till dag – Om tanken är att använda dina kryptovalutor dagligen för att till exempel köpa kaffe på ett bageri eller betala räkningar, är det idealiska att förvara dem i mobila plånböcker. De är praktiska och fungerar nästan som plånböcker för papperspengar.
  • Långsiktigt – Om du har ”feta” kryptovalutatillgångar och planerar att behålla dem under lång tid är det en bra idé att placera dem i hårdvaruplånböcker, eftersom de är säkrare. För att ytterligare skydda kryptotillgångarna kan man t.ex. förvara enheten i ett valv.
  • Förvaring – Om du slutligen inte vill ansvara för förvaring och vård av dina tillgångar är det värt att lämna kryptovalutor till mäklare. I det här fallet är det viktigt att analysera om utbytet är seriöst och inte en bluff.

Vikten av att skapa en plånbok för kryptovalutor

När Satoshi Nakamoto släppte bitcoins vitbok (guide) i slutet av 2008 var hans – eller deras – idé att användarna skulle kunna skicka BTC till varandra utan mellanhänder.

Den mytomspunna personen bakom världens första kryptovaluta ville dessutom att användarna skulle börja förvalta sina egna medel, inte längre bankerna.

En plånbok för kryptovalutor är därför viktig eftersom den ger användaren möjlighet att bli sin ”egen” bank och ha självbestämmanderätt över sin egen ekonomi.

Eftersom plånboken bygger på kryptografi skyddar den också kryptovalutatillgångar. Användaren måste dock också göra sin läxa och akta sig för attacker från hackare och skadliga program. 

Fördelar och nackdelar med plånböcker

Varje typ av kryptovalutaplånbok har sina fördelar och nackdelar.

Praktiskt är den största fördelen med hot wallets. En smartphone-plånbok gör till exempel livet enklare för dem som vill använda kryptovalutor för vardagliga betalningar. Nackdelen med denna grupp är att de är anslutna till Internet, vilket gör dem mer sårbara för cyberattacker.

Kalla plånböcker är däremot säkrare eftersom de inte är online. En hårdvaruplånbok, som liknar ett USB-minne, rekommenderas mest för dem som behöver lagra stora mängder digitala tillgångar under lång tid. Nackdelen med denna grupp är bristen på praktisk användbarhet.

Välj din kryptoplånbok på sidan Plånböcker