Plånböcker

I den här artikeln förklaras ur och var man bäst förvarar kryptovaluta och vilka funktioner kryptovalutaplånböcker har.

För att förstå vad som måste beaktas när du väljer en kryptoplånbok, Läs artikeln ”Hur man väljer en kryptoplånbok”.

Hårdvaruplånböcker

Det säkraste lagringssättet är digitala tillgångar är att köpa en kryptovalutaplånbok som en fristående lagringsenhet. Hårdvaruenheterna är av typen kylkedja, vilket ger hög säkerhet för lagring av personliga nycklar. De är helt isolerade från datorsystem, lokala och globala nätverk, vilket gör dem osårbara för hackning och oavsiktlig dataförlust.

Hårdvaruenheter för lagring av nycklar och andra data om digital valuta är en form av flash-enheter. Kalla kryptovalutaplånböcker lämpar sig bäst för långsiktiga och stora investeringar eller ”innehav” och är av följande typer:

Ledger

Nano-serien har två modeller: X och S. De har båda en integrerad Bluetooth-modul, så att du kan styra en eller flera tillgångar med hjälp av appen eller den lilla OLED-skärmen.

SafePal

Hantera alla dina favoritkryptovalutor med en enda enhet. SafePal är den enda hårdvaruplånbok som det världsberömda Binance har investerat i.

Trezor

Märkets modellserie består av modellerna Model T och One. Den sistnämnda finns i svart eller vitt. Enheterna möjliggör säkra transaktioner med kryptovalutor och lagrar nycklar till 15 olika varianter. De är utrustade med USB Typ C-kontakt och microSD-kortplats.

Om du köper en kryptovalutaplånbok med flera valutor från en välkänd tillverkare kan du vara säker på att din investering är säker. Hårdvarumodeller, även de med mobilappar, tillåter inga transaktioner utan verifiering.

Fördelar med kalla kryptovalutaplånböcker

Investeringar i Bitcoin, Etherium eller Lightcoin blir massiva. Med hjälp av hårdvaruportföljer för kryptovalutor (kallt) kan du på ett tillförlitligt sätt skydda din ekonomi från stöld eller förlust på grund av hackare. Dessa apparater har många fördelar:

  • För att göra en operation på din dator måste du ansluta USB-enheten och sedan trycka på en speciell knapp på enheten. När du är säker på att informationen är korrekt kan du börja bearbeta uppgifterna.
  • Kall kryptovaluta plånbok har ingen permanent anslutning till internet, vilket minskar risken för dataförlust eller stöld avsevärt.
  • Tillverkarna har vidtagit åtgärder för fullständig dataåterställning om enheten förloras.

Den högsta säkerhetsnivån för hårdvaruplånböcker för kryptovalutor är en av de viktigaste faktorerna för deras popularitet bland användarna. Genom att hålla digitala tillgångar borta från det globala nätverket minimeras risken för att man förlorar kontrollen över dem.

Plånböcker på nätet

Dessa plånböcker skapas online på finansiella webbplatser: kryptovalutabörser, börser och andra portaler. Att aktivera en plånbok är som att registrera ett e-postmeddelande, tar vanligtvis 5-10 minuter och kräver ingen installation av programvara på en dator.

Plånböcker på nätet anses vara de mest oskyddade, eftersom de registreras på distans och uppgifterna lagras på en server som kan nås via Internet dygnet runt, vilket innebär att de är sårbara för hackarattacker.  En sådan attack ledde till och med till att kryptovalutan delades upp i två grenar: ethereum och ethereum classic. Användarna av plånboken gör dock ofta misstag, till exempel kan de glömma sitt lösenord eller göra det tillgängligt för tredje part. Allt detta tvingade utvecklare av plånböcker att införa ytterligare säkerhetsåtgärder: SMS-bekräftelser, tvåfaktorsautentisering, multisignaturer, HD wallet, tokens, vilket gjorde denna typ av kryptovalutabesparing mer tillförlitlig.

När du väljer en onlineplånbok ska du ta hänsyn till företagets (webbplatsens) rykte, erfarenhet på marknaden och dess funktionalitet (t.ex. stöd för flera kryptovalutor samtidigt). För att göra detta kan du ”söka” på företagets webbplats och specialiserade forum.

Bland de mer populära och pålitliga elektroniska kryptovalutaplånböckerna kan man nämna:

Coinbase Wallet

Coinbase Wallet är en självförvaltande kryptovaluta som ger dig kontroll över dina kryptovalutor, nycklar och data.

Metamask

MetaMask finns som ett webbläsartillägg och som en mobilapp och utrustar dig med ett nyckelvalv, säker inloggning, tokenplånbok och tokenutbyte – allt du behöver för att hantera dina digitala tillgångar.

Cropty

Cropty är en enkel och säker plånbok för omedelbara kryptotransaktioner. Du kan skicka och ta emot krypto utan avgifter via e-post, telefonnummer och ett smeknamn.

Trust Wallet

Trust Wallet är en ethereum- och kryptovalutaplånbok för att lagra dina favorittokens BEP2, ERC20 och ERC721.

ZenGo

A multi-chain wallet for Bitcoin, Ethereum, Tezos and 70+ cryptoassets. You can buy, sell, and trade crypto, store NFTs and more.

Bifrost Wallet

Bifrost Wallet är en självförvaltande cypto-plånbok där du har full kontroll över dina kryptotillgångar, nycklar och data.